Dagje Vliegvissen met Elbi

Elbi

Dagje Vliegvissen met Elbi

Ieder jaar trek ik er een aantal keren op uit met mijn vriend Peter Elberse, voor vrienden Elbi, mits hij het niet te druk heeft. Vandaag gaan we vliegvissen op groot water op zoek naar dikke vissen met de streamer. De voorspellingen waren op voorhand redelijk tot goed, wat vorst in de ochtend en een windkracht drie tot vier, op groot water kan dit weleens wat problemen geven met werpen, maar we zien wel.

Donderdag morgen vroeg kijk ik uit het raam en zie direct dat de ruiten van mijn auto bevroren zijn maar het is lekker rustig en dat is het belangrijkste. Ik heb voldoende warmtekleding, dat is dus geen probleem. De spullen staan al klaar, nog even een bak koffie en wat eten en ik ben er klaar voor.

Ik heb met Peter om half acht bij de helling afgesproken op ongeveer vijfendertig minuten rijden van mijn huis. Peter is er al en staat al zijn streamer stok op te tuigen hij heeft er zin in! Snel alles in de boot en binnen tien minuten varen we de haven uit. Het is stil en er hangt een lichte nevel over het water maar langzaam komt de zon op.  Dit is voor mij een van de mooiste momenten om op het water te zijn.

Ik besluit een talud af te vissen waar op tweeënhalf a drie meter nog wat planten staan en waar ik de laatste weken regelmatig vis gevangen heb ,waaronder een paar mooie vissen. Peter vist met een shootinghead die wat sneller zinkt dan mijn intermediate lijn van guideline. De hengels zijn een Winston van peter en ik vis met mijn vertrouwde Sage xi3 negen voet voor een negen lijn .

Ik manoeuvreer de boot op de rand van waar het talud af loopt van drie naar vijf meter en vaar zich zaggend met front en backtroller het talud op en af. Dit moet wel op deze manier want er staat nog geen zuchtje wind. Peter vist nu tussen de drie en vijf meter en ik vis eigenlijk constant rond die drie meter soms zelfs nog ondieper.

Peter start met een soort red head op aanraden van mij omdat ik hier toch wel goede resultaten mee heb gehad.  Ik zelf vist met een gouden glitter streamer waar ik ook de nodige vissen mee gevangen heb. Na een half uurtje gevist te hebben krijgt Peter een aanbeet hij ziet de snoek van zo’n negentig cm vol over zijn streamer gaan maar zijn reactie is te snel en slaat zo de streamer uit de bek van de mooie snoek, en hij baalt als een stekker.

We vissen zo ongeveer 10 minuten door met onder de boot slechts twee meter water plotseling een felle aanbeet, een mooie snoekbaar sheeft de streamer gegrepen. Voor mij blijft het bijzonder een snoekbaars aan de streamer, het is een mooie vis van goed in de zestig cm even een paar plaatjes en hij kan weer terug.  We vissen door en zeker anderhalf a twee uur gebeurt er helemaal niets , verkassen dus maar.. Ondertussen is de wind op komen zetten en het is zeker een drietje geworden die uit het oosten komt.  De wind staat nu precies in de lengte richting van het water waardoor de golven al wat hoger worden maar ook de driftsnelheid van de boot is groter.

De volgende stek is een heel lang talud waar we met deze wind perfect langs kunnen driften . Voor het geval we te snel gaan heb ik altijd met driftzak nog aan boord om de drift af te remmen om het binnenvissen van de streamer mogelijk te maken..

De boot ligt boven vijf meter water en we werpen richting het ondiepe waar het zo’n twee en halve meter diep is. Zodra mijn  streamer in de buurt van de boot is lift ik mijn hengel en trek mijn streamer langzaam naar de oppervlakte. Precies zo vis ik de streamer binnen als daar opeens een grote snoek achter de streamer zie opduiken en er vol overheen gaat. Waanzinnig dit is een van de mooiste aanbeten die er zijn, een snoek die vlak bij de boot en net onder het wateroppervlak je streamer grijpt. De boot gelijk in ankerfunctie want ik had wel gezien dit is een dikke. De vis maakt een paar korte runs ik hang vol in mijn sage  na een aantal minuten komt de vis langszij, snel grijp ik hem. Een prachtige vis die precies een meter blijkt te zijn maar wel zwaar. Snel maken we een paar plaatjes en dan weer terug in zijn element, bij mij geen vissen te lang in de boot het zou zonde zijn als zulke prachtige vissen dood zouden gaan.

We maken nog een paar driften maar meer dan twee volgers levert dit niet op, ook de wind wakkert aan en ondanks de driftzak is het niet echt lekker vissen meer. We besluiten naar de overkant te gaan en nog een plek af te vissen voor dat we stoppen . Op deze stek vang ik zo nu en dan baars al was het de laatste tijd niet goed, maar we gaan het toch proberen.

Ik heb ook een zeven hengel met een snelzinkend lijntje opgetuigd in de boot liggen met een  hertenharen slidertje van Floris v/d Berg , Peter vist gewoon door met zijn snoekstreamer . Ik weet uit ervaring dat hier stenen onder water liggen en werp mijn streamer dan ook die richting uit, laat hem zinken en begin hem met rustige halen binnen te strippen. Na een metertje of twee word hij fel gegrepen en voel direct dat dit een baars is en nog een mooie ook, 43 cm precies.  God wat ben ik blij met deze vis zeker omdat het aan de vliegenhengel is, vlug nog een paar worpen over die plek en jawel na een worp of vijf weer een 44 cm het kan niet mooier.  Even later vangt Peter gelukkig ook nog een snoek  en later nog een minisnoekje.  De dag is voor mij wel erg goed verlopen, een meter vis plus een paar dikke baarzen op de streamer wat wil een mens nog meer. Bij de helling aangekomen spreken we af dit toch vaker te doen en terwijl ik naar huis toe rij denk ik het was toch weer een heerlijke dag met een goede vriend.

 

Share this post